Komentariši

Žive ćelije zarobljene u piramidalnim kavezima

Ova mikroskopska piramida je kavez za žive ćelije, a osmišljena je i dizajnirana kako bi se lakše i bolje posmatrale ćelije u svom prirodnom 3D okruženju umjesto u 2D okruženju Petrijeve zdjelice.

Naučnici sa istraživačkih instituta MESA+ i MIRA Univerziteta u Twenteu u Holandiji su izgradili ove kaveze slaganjem nitrida preko rupa napravljenih od silicija. Kada se većima materijala ukloni, određena količina ostane u uglovima kako bi se dobio oblik piramide.

Zbog činjenice da ove piramide imaju šupljine na svim stranama i da su poredane jako blizu jedna druge, ćelije koje se u njima nalaze mogu da utječu i da komuniciraju jedna s drugom bez ikakvih problema i skoro kao i u prirodi.

“Zbog činjenice da su zidovi piramide otvoreni, ćelije se jako lako mogu povezivati sa okolinom. 3D površina skoro savršeno oponaša kako se ove ćelije ponašaju u stvarnom tkivu. Sve u našem tijelu je trodimenzionalno”, kazao je Aart van Apeldoorn, jedan od istraživača.

Tokom prvih eksperimenata naučnici su uspješno zarobili polistirenske loptice. Nakon toga su uspješno zarobljeni i hondrociti, ćelije koje čine hrskavicu. Ćelije su kroz rupu na dnu piramide ušle zahvaljujući kapilarnim silama. Ubrzo nakon toga su počele da komuniciraju sa ćelijama u susjednim kavezima i da djeluju jedne na druge.

Naučnici vjeruju da će uskoro između kaveza napraviti i nanofluidne kanale, pomoću kojih će hraniti ćelije.Image

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: