Komentariši

Novcem za izgradnju džamije platio “passata”?!

Suđenje Nihadu ef. Imšireviću, bivšem predsjedniku Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Bihać

zajednice Bihać,Image

u periodu od 2004 do 2007. godine, za nesavjestan rad u službi, počelo je jučer u Općinskom sudu Bihać pred sutkinjom Jasminkom Karabegović.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona optužilo ga je da je s transakcijskog računa Medžlisa IZ Bihać namjenski otvorenog za prikupljanje sredstava za izgradnju gradske džamije tokom 2004., 2005. i 2006. godine za druge svrhe transferirao sredstva u visini od 60.449 KM.

Prema optužnici, Imširević je kao jedini ovlašteni potpisnik sa spomenutog računa u BBI banci u Bihaću od sredstava koja su prikupili građani za izgradnju džamije u tri navrata prebacio 2.718 KM za plaćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za bihaćke imame.

S ovog računa, prema optužnici, podignuto je i 20.731 KM za kupovinu službenog vozila “VW passat”  za potrebe Medžlisa IZ Bihać, 10.000 KM kao avans firmi “MS Alem” za izgradnju džamije u Kulen-Vakufu, dok je 7.000 KM imam Imširević prebacio na račun Central profit banke u Bihaću da bi se ova suma koristila za poslovanje Medžlisa IZ Bihać.

Tužilac Idriz Begić pripremio je više svjedoka koji su, međutim, iako svjedoci Tužilaštva, dijelom davali izjave u korist Imširevića. Tako su svjedočili Mirsad Veladžić, bivši guverner USK, tada predsjednik Inicijativnog odbora za izgradnju gradske džamije, glavni imam Mensur ef. Čehić i Enver ef. Moranjkić, imam Harmanske džamije.

Kreditno zaduženje

– Tačno je  da je službeno auto kupljeno u Minhenu, a kada je dovezeno trebalo je odmah platiti čovjeku koji je dao svoje pare. Kako Medžlis IZ Bihać nije mogao podignuti kredit, jer je već bio kreditno zadužen, uzeta su sredstva sa transakcijskog računa u BBI banci – kazao je ef. Čehić.

Suđenje se nastavlja 18. decembra, kada će svjedočiti muftija bihaćki Hasan ef. Makić, Rizvo Behrem, Mirsad Vojić, Jasmin Halilagić, Asim Kozlica , kao i Asmir Fatkić koji je svojevremeno uputio krivičnu prijavu protiv Nihada ef. Imširovića.

Svi sve znali?

Advokat optuženog Salih Hodžić nastojao je dokazati daje Medžlis već ranije potrošio 50.000 KM svog novca za kupovinu zemljišta za gradsku džamiju te da je njegov branjenik sve transakcije vršio uz znanje ostalih članova IO Medžlisa IZ BIhać te da Finansijska policija nema pravo kontrolirati rad Medžlisa već to radi Rijaset IZ BiH.

Potvrdili optužbe

Šef Finansijske policije u Bihaću Nermin Hadžimulić, koji je po nalogu Tužilaštva USK izvršio finansijsku kontrolu inkriminiranih transakcija, potvrdio je sve navode iz optužnice. Dodao je i da je optuženi Imširović s istog računa iz BBI banke za sekretarske usluge isplatio svom bratu Nerminu 3.200 KM

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: