Komentariši

Safetu Deliću tri i po godine zatvora za ratne zločine u Velikoj Kladuši

Kantonalni sud u Bihaću osudio je Safeta Delića na tri i po godine zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Velikoj Kladuši 1995. godine.

Delić je osuđen nakon što je Sud prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je optuženi postigao sa Kantonalnim tužilaštvom u Bihaću.

On je proglašen krivim da je, kao pripadnik 506. brigade Armije BiH fizički zlostavljao i silovao ženu čiji su inicijali K.F. iz Velike Kladuše, prenosi Birn.

“Nakon što su jedinice Armije BiH preuzele kontrolu nad opštinom Velika Kladuša, Delić je 7. augusta 1995. godine u uniformi i naoružan na silu ušao u kuću K.F. znajući da je njen rođak bio pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne i fizički je zlostavljao udarajući je puškom, šakama i nogama, nakon čega ju je prisilio na seksualni odnos”, navodi se u optužnici.

Kantonalni tužilac Jasmin Mesić rekao je da je Tužilaštvo zadovoljno što je Delić proglašen krivim za ratni zločin na način kako je to u optužnici navedeno.

“Važno je da smo ovim sporazumom ostvarili efikasnost i ekonomičnost postupka. Optuženi je od trenutka hapšenja u toku istrage priznao izvršenje krivičnog djela, što je olakšalo vođenje istrage, a najbitnije je što se iskreno pokajao zbog počinjenog zločina”, rekao je Mesić.

On je dodao da je važno i to što je ovaj predmet okončan bez vođenja krivičnog postupka, uključujući i dovođenje oštećene u sudnicu, kako ona ne bi ponovo bila izlagana stresu i traumama.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: