Komentariši

Udruženje „I MI POSTOJIMO“ Velika Kladuša “

Udruženje „I MI POSTOJIMO“ roditelja djece i mladih sa posebnim potrebama Općine Velika Kladuša je utemeljeno na principu dobrovoljnog udruživanja građana u multinacionalnu, neprofitabilnu, vanstranačku organizaciju kao nužnu potrebu radi zaštite i ostvarivanje prava djece i mladih s posebnim potrebama Općine Velika Kladuša.

Udruženje je registrirano i osnovano 2009. godine u Kantonalnom ministarstvu pravde pod brojem 07-05-3313-UP-1/09 od 01.04.2009. godine. Ovakvo Udruženje je jedino takve vrste na području Velike Kladuše.

Tačni podaci o broju ovakve djece na području naše Općine još ne postoje, no istraživanjem volonterke Udruženja u Centru za Socijalni rad, osnovnim školama, te Domu Zdravlja i našim podacima došlo se do broja od cca.100 djece s nekim od posebnih potreba. Naše Udruženje trenutno aktivno pohađa oko 25 učenika polaznika u dobi od 2 do 22 godine.

CILJEVI UDRUŽENJA:

Ciljevi i djelatnosti Udruženja se provode u skladu s Konvencijom UN-a o ljudskim pravima i pravima dijeteta, te su oni slijedeći:

• Zaštita prava dijeteta na zadovoljavajući standard življenja

• Zaštita prava na dobro zdravlje

• Zaštita i ostvarivanje prava na specijalnu brigu, pristup, odgoj, obrazovanje, druženje

• Zaštita i ostvarivanje prava na invalidninu i novčanu naknadu

• Buđenje svijesti o djeci s posebnim potrebama

• Upoznavanje s pravima djece s posebnim potrebama

• Uključivanje djece u društveni život zajednice

• Upoznavanje sa načinom življenja djece u porodicama kod kojih je primjetna kulturna deprivacija, odgojna i edukativna zapuštenost

• Povezivanje svih sudionika zajednice :

– Roditelja

– Resorne službe i odgovorne pojedince Općine Velika Kladuša i drugih općina Kantona i Vlada USK-a i njene institucije

– Centar za socijalni rad i NVO (domaće i strane) koje se bave istom tematikom

– Svi koji podržavaju i potiču rad Udruženja

KAKO RADIMO ?

Udruženje okuplja svoje polaznike dva puta sedmično u trajanju od dva sata. Rad organiziramo grupno, a samo po potrebi individualno. Učenici za to vrijeme, ovisno o stupnju oštećenja, interesu i ostalim faktorima, rade na različitim zadacima. Na rad utječe i raspoloženje djeteta, te trenutno zdravstveno stanje. Cilj i rad sa djecom jeste da usvoje neka osnovna znanja, kao što su pisanje, prepoznavanje boja i oblika. Djecu nastojimo uključiti i u društvo, pa ih često vodimo i u dječiji park. Ovisno o stupnju oštećenja s djecom

radimo određene zadatke. S djecom težih oštećenja radimo na socijalizaciji, te razvijanju motornih vještina kroz igru i druženja. Djeca koja imaju lakši stupanj oštećenja rade na težim zadacima, kao što su čitanje, pisanje, matematika, itd. Dane za opuštanje koristimo da crtamo, pjevamo i plešemo. Jedan period, s nama u radu su učestvovali i volonteri, učenici lokalne Gimnazije. Cilj uključivanja volontera bio je dvojak; djeci pružiti osvježenje i upoznati ih sa novim osobama, te volontere i njihovu sredinu osvjestiti o postojanju ovakve djece. Naš najveći uspjeh jeste taj što su učenici razvili navike dolaženja na sastanke, te što u svojim obiteljima lakše funkcioniraju nakon druženja sa ostalom djecom u Udruženju, koje im je često i jedina aktivnost koju imaju.

Udruženje „I MI POSTOJIMO“ isključivo se financira od priloga građana, nisu ni na Kantonalnom niti na Općinskom budžetu. Odnedavno imaju svoju paypal, na koju samo s jednim klikom možete donirati nešto novca za ovo Udruženje, ova informacija isključivo vrijedi za dijasporu.  www.imipostojimo.org

Udruženje ima financijskih poteškoća, ovom prilikom molimo sve ljude dobre volje da pomognu ovom Udruženju da opstanu, i da dalje nastave s aktivnim radom.

Udruženje „I MI POSTOJIMO“ ističe, da bi voljeli da im se jave i ostali roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, jer ne žele da budu isključeni iz njihovog djelovanja. Tako ćemo doprinijeti da sva djeca sa poteškoćama u razvoju imaju jednak tretman i jednaka prava.

(Pripremila: Zerina Nadarević / VKladusa.COM)

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: