Komentariši

DNZ BiH: Dan sjećanja na poginule i nestale pripadnike Narodne odbrane

DNZ BiH: Dan sjećanja na poginule i nestale pripadnike Narodne odbrane

Svim Organizacijama za zaštitu ljudskih prava, svim borcima za ljudska prava i humanistima DNZ BiH čestita 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, a svima onima kojima su na bilo koji način uskraćena ljudska prava DNZ BiH upućuje izraze podrške i iskrene solidarnosti.

Kako se 10. decembar, od ove godine, obilježava i kao Dan sjećanja na poginule i nestale pripadnike Narodne odbrane to ovim putem upućujemo izraze dužnog pijeteta i sjećanja na sve poginule i nestale pripadnike Narodne odbrane, a njihovim porodicama upućujemo izraze saučešća i solidarnosti u suočavanju sa tužnim sjećanjima na njihove očeve, sinove, braću i najmilije koji su izgubili živote kao pripadnici Narodne odbrane.

Za DNZ BiH je neprihvatljiv bilo kakav oblik diskriminacije prema bilo kojem čovjeku, pa je jednako tako neprihvatljiva sistemska diskriminacija prema žrtvama Narodne odbrane i njihovim porodicama u odnosu na druge ratne populacije iz tragičnih ratnih sukoba u BiH.

DNZ BiH pozdravlja spremnost koju izražavaju asocijacije stradalnika rata i njihovih porodica iz drugih ratnih formacija, posebno u Krajini, te spremnost političkih subjekata u Krajini da dijalogom sa Udruženjima stradalnika rata iz reda Narodne odbrane i sa DNZ BiH zajedno pronađemo kompromis o izjednačavanju prava i tako otklonimo važnu prepreku za ubrzavanje procesa normalizacije i pomirenja u Krajini.

DNZ BiH smatra da su dijalog i pomirenje jedini put za liječenje rana iz prošlosti i put za gradnju povjerenja i napretka za sve građane u Krajini i šire.

Zahvaljujemo svima koji su pokazali razumijevanje za inicijative o uređenju i urbanizaciji Spomen mezarja Dubrave i za inicijativu za zakonsko izjednačavanje prava stradalnika rata iz reda Narodne odbrane sa pravima stradalnika rata i njihovih porodica iz reda drugih ratnih formacija u BiH.

DNZ BiH ovim putem zahvaljuje stradalnicima i pripadnicima Narodne odbrane i njihovim porodicama što su pokazali strpljenje i razumijevanje u stvaranju ambijenta u kojem su dijalog i pomirenje postali dominantan i realan model za rješavanje ovog važnog i bolnog krajiškog pitanja.

Povodom 10. decembra, Dana sjećanja na poginule i nestale pripadnike Narodne odbrane delegacije DNZ BiH  će sa porodicama i Udruženjem porodica poginulih i nestalih pripadnika Narodne odbrane obići mezarja, a na mezarju Dubrave u znak sjećanja na poginule i nestale pripadnike Narodne odbrane odati počasti i položiti vijence u ime DNZ BiH.

 

 

Press služba DNZ BiH (cazin.net)

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: