Komentariši

Sanel Redžić – Promocija pjesme „Prsten od zlata“

Sanel Redžić - Promocija pjesme „Prsten od zlata“

Sanel Redžić, sin rahmetli Bajre Redžića, jednog od najpoznatijih Poljana i Cazinjana, legendarnog harmonikaša, interpretatora i poznavaoca pjesme sevdalinke, njenog čuvara, njegovatelja i branioca od novokomponovanih šund i turbo folk produkata, propagatora i poklonika, snimio je krajem prošle 2012 godine svoju prvu pjesmu. Pjesma se zove „PRSTEN OD ZLATA“, a njen autor, što se tiče muzike i teksta, je moja malenkost. Autor njenog aranžmana je Enes Velić-Kriger, mladi i vrsni muzičar koji je svoju nauku u sviranju harmonike naukovao upravo kod Sanelovog oca maestra Bajre i za sada je jedini od njegovih mnogobrojnih učenika koji se okrenuo profesionalnom muziciranju u čijem je studiju „EV-KRIGER“ pjesma i snimljena. Interesantno je napomenuti da je i sam Sanel kod svog rahmetli oca naukovao sviranje na harmonici, ali i pjevanje, koje je kod njega na kraju preovladalo, pa mu je poklonio više pažnje i vremena što je, evo, rezultiralo i njegovom profesionalno prvom snimljenom pjesmom, što opet ne znači, da je zapostavio harmoniku s kojom se može često vidjeti i čuti u društvu svojih prijatelja. Baš kao i babo mu rahmetli.

Pjesmu „PRSTEN OD ZLATA“ napisao sam prije nepunih 10 godina, tačnije 01.08.2003 godine u malom njemačkom mjestašcu Hindelang, smještenom haman uz samu granicu sa Austrijom, kad sam tamo u jednom hotelu odrađivao ljetnu sezonu. Nastala je u jednom dahu, i tekst i melodija, onako „u letu“, kako ja to volim reći, odjednom i iznenada kao, uostalom, i gotovo sve moje pjesme. Tekstualno sam je zapisao još istog dana, ali melodiju sam par dana „nosio u sebi“, pomalo je „brusio i tesao“, da bih je na kraju „zapisao“ na jednu magnetofonsku traku na kojoj sam imao snimljene i ostale moje pjesme koje su nastajale tog vrućeg i nezaboravnog ljeta u Njemačkoj. 

Kada sam prije par godina radio sa Sanelom na nekim demo snimcima i nju sam uvrstio u pjesme koje su se trebale naći na njima. Sanelu je odmah „zapela i za oko, i za uho“, pa tom prilikom reče da bi je volio snimiti nekad u neko vrijeme kad se to bude dalo. Nisam imao ništa protiv, „dao sam mu je“, pa je, evo, došlo vrijeme da je snimi i da bude njegov prvijenac ponajviše zahvaljujući njegovim prijateljima:
– Hasanu Kličiću-Haći
– Erminu Hekiću
– Jasminu Redžiću
– Omeru Begiću i
– Zuhdiji Ikanoviću koji su svojim novčanim prilozima sponzorirali čitav projekat njenog snimanja i pojavljivanja u javnosti. 

Kao sponzor pjesme „PRSTEN OD ZLATA“ pojavljuje se i moja malenkost, koja nije učestvovala u projektu novčanim prilozima, ali se jeste odrekla autorskih honorara, pa mu ga to dođe isto. Isti takav slučaj je i sa firmom „HASSE CAZINAC“, nadaleko čuvenom i poznatom po svojim izvanrednim fotografskim i filmskim djelima, dakle slikanja i snimanja raznih svečanosti, društvenih i kulturnih aktivnosti, u sklopu kojih su i muzičke manifestacije kao što je bila ova naša. Firma je vlasništvo mog dobrog i starog prijatelja i druga Hase Kličića, koja nam je, odnosno, koji nam je na raspolaganje stavio svoje usluge, prvo slikanje i snimanje videa za vrijeme i jedne, i druge promocije, a drugo, kad dođe proljeće i sunce grane, i snimanje spota za pjesmu „PRSTEN OD ZLATA“. Aferim Hasse-aga. 

Promocija  pjesme „PRSTEN OD ZLATA“ bila je:
– 25. decembra 2012 u caffe baru „BLIC“ u Polju za vrijeme obilježavanja „PRVIH SUSRETA DŽEKOVE DRUŽINE“ na kojoj je nastupilo, osim Sanela, još nekoliko Poljana poznatih po tome što znaju lijepo zapjevati: Beho Hadžić, Mustafa Sejfović, te Mumin i Suad Redžić.
– 28. decembra 2012 u restoranu „STOVRELA“ na po redu 16. tradicionalnoj „PLAVOJ VEČERI“ u organizaciji sportskog kolektiva „MLADOST POLJE“ na kojoj je te noći goste zabavljao sa svojim pjevačkim znanjem i umijećem izvrsni i neponovljivi HAZRE.

I s jedne, i s druge manifestacije donosimo po nekoliko fotografija, kao i video zapis Sanelovog nastupa na „PLAVOJ VEČERI“ i video sa studijskim snimkom.

Zahvaljujemo se sportskom kolektivu „MLADOST POLJE“ i njegovom predsjedniku Asimu Selimoviću na organizaciji i pripremi promocije u sklopu „PLAVE VEČERI“, kao i Erminu Hekiću vlasniku caffe bara „BLIC“ u Polju na istom poslu u njegovom baru. Zahvaljujemo se i „HASSI CAZINCU“ i „FOTO ŠAĆIRU“ na mnogobrojnim i lijepim fotografijama i video snimcima Sanelovog nastupa, a takođe, zahvaljujemo se i svim ostalim sponzorima. Na kraju posebna i maksuz zahvala voditelju programa „PLAVE VEČERI“, našem Kenanu Alagiću.

A mi idemo dalje. Imamo dalje projekte u planu za čiju realizaciju nam je opet potrebna pomoć sponzora. Neka gospoda, gore malo više imenovana, ponovo je potvrdila svoje učešće, a ovom prilikom obavještavamo sve zainteresovane koji nam mogu i žele pomoći neka se jave meni osobno ili Sanelu. Radi se o snimanju jedne ili dvije pjesme (zavisno od odziva sponzora) s kojima bi Sanel išao ove godine na neke od Festivala narodne muzike.

Zahvaljujem se i svima vama na čitanju gore napisanih redaka, na gledanju fotografija i video snimaka, na vašem dragocjenom vremenu koje ste nam na taj način darovali. Živi mi, zdravi i veseli bili u Novoj 2013 godini, da vas na vašem životnom putu smještenom u njen vremenski interval prati samo zdravlje, sreća i veselje, i da vam se, akobogda, ispune sve želje.

Vaš Suad Okanović
suadokanovic@gmail.com
Bratislava-SK, 05.01.2013

 
pogledajte video pijesme https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cu8sho00wvg
Cazin.net
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: