Komentariši

Na pomolu novo suđenje: Hoće li Hrvatska ispitati porijeklo Abdićeve imovine

Na pomolu novo suđenje: Hoće li Hrvatska ispitati porijeklo Abdićeve imovine

Hoće li ogromna imovina osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića i njegove porodice u Hrvatskoj biti predmet istrage i tužilačko-sudskih provjera zavisi od odluke nadležnih hrvatskih institucija koje već vode sudske sporove s Abdićima u vezi s malverzacijama nekretninama i pranjem novca.

Imovinski karton

Hrvatska država beskompromisno se obračunava s brojnim mešetarima koji su nezakonito stekli imovinsku korist. Istovremeno, Abdićevo okupljanje nezaposlenih dioničara „Agrokomerca“ nakon što je odrobijao u hrvatskim zatvorima, kažu poznavaoci, dio je njegove perfidne igre da ih opet prevari, a da hajruju on i njegova porodica.

Naša saznanja da je najmlađa kćerka Fikreta Abdića Edina Abdić vlasnica kuće u Voloskom kod Opatije površine 121 kvadratni metar, u neposrednoj blizini vile „Ada“ koja je u vlasništvu njenog oca, pokušali smo provjeriti u Općini Velika Kladuša.

–   Otkud vam ta informacija – zbunjeno je upitala Edina Abdić, inače predsjedavajuća Općinskog vijeća(OV) Velika Kladuša, kada smo joj postavili pitanje je li kuću u Voloskom, u ulici Andrije Štangera na broju 52, upisala u svoj imovinski karton.

–   Ne, nisam, s obzirom na to da je to nasljedstvo i da je u Republici Hrvatskoj – odgovorila je Edina Abdić.

No, kako saznajemo, ova nekretnina na nju je upisana 1994. godine u jeku najžešćeg rata u BiH i krvavog sukoba između jedinica Armije RBiH i paravojske tzv. APZB pod komandom Fikreta Abdića. Edina je tada bila 16-godišnja učenica.

Ova kuča u Voloskom je kupljena, prema našim informacijama, za 250.000 tadašnjih njemačkih maraka, plus porez.

Šta sve imaju

Prema informacijama do kojih je došao „Avaz“, porodica Abdić je vlasnik i kuće na Krku te dva stambena objekta u blizini Crikvenice. U vrijeme najvećih ratnih sukoba u BiH Fikret Abdić je, nezvanično, u Rijeci kupio dva stana,dva poslovna prostora i dvije kuće. Prije rata kupio je jedan manji stan, također, u Rijeci.

Najstarija kćerka Ervina ima veliko imanje i kuću u Hrvatskoj, kao i Elvira Abdić-Jelenović, zastupnica u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) i Domu naroda FBiH. Ona je u svoj imovinski karton upisala imanje i kuću, u Širokoj Rijeci u Hrvatskoj, kupljeno nakon rata kao nekretninu vrijednu 200.000 eura.

No, u njenom imovinskom kartonu nije upisano suvlasništvo nad firmom „Finab“ iz Velike Kladuše. Ukupni osnivački kapital „Finaba“ je 210.000 KM, od čega je 180.000 upisano na Elviru Abdić-Jelenović, a 30.000 na njenog oca. Direktor firme je Muhamed Đogić. Abdići su osnivači i tri privatne o kojima se malo zna.

Kako se dočepao vile „Ada“

Kao što je poznato, Fikret Abdić je upisani vlasnik vile „Ada“ u ulici Katalinčeva na broju 4 u Voloskom kod Opatije. Ova vila nekada je pripadala „Agrokomercu“. Abdić je 1992. godine pokušao da svoj  kapital sadržan u dionicama „Agrokomerca“ uloži u ovu vilu s ciljem da je prisvoji. Tada je vrijednost Abdićevog kapitala kroz dionice uloženog u vilu „Ada“ proknjižena kroz poslovne knjige „Agrokomerca“, ali nedostajale su neke odluke uprave firme da ovaj posao bude okončan.

Abdić je ipak uspio, kako saznajemo,uknjižiti vilu „Ada“ na sebe nakon što je posudio oko 6000.000 kuna firmi „Agrokomerc“ u Hrvatskoj da plati komunalne takse za svoje objekte kako ih država ne bi preuzela, a zazvrat je „dobio“ ovu vilu na opatijskoj rivijeri.

Hrvatsko pravosuđe nastoji dokazati da je Abdić fiktivnim ugovorima o pozajmicama riječkom „Agrokomercu“ dobio u posjed vilu u Voloskom, iako je pravomoćnom presudom u građanskoj oarnici pred Općinskim sudom u Opatiji Abdić dobio spor.

Izvor vijesti: Dnevni Avaz

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: