Komentariši

Svijet: Film o lovu na Bin Ladena podigao mnoge kontroverze

Film o lovu na Bin Ladena podigao mnoge kontroverze

WASHINGTON – Film “Zero Dark Thirty” o ubistvu vođe El-Kaide, Osame bin Ladena, koji se od nedavno prikazuje u kinima, podigao je mnoge kontroverze. U filmu o lovu na najtraženijeg teroristu, opisane su metode s ruba zakona i morala, koje se koriste za ispitivanje osumnjičenih da imaju informacije o tome gdje se nalazi Osama bin Laden.

Te metode uključuju simulaciju utapljanja u vodi, udaranje, deprivaciju sna te je u filmu sugerirano da su bile korisne u hvatanju Osame bin Ladena, piše Politico.
 
– Vjerujem da je pojačano ispitivanje bilo ključno za pronalazak bin Ladena. Među njima je bilo i simuliranje utapljanja u vodi. Ali, produkcija filma imala je previše informacija o tome i istražuje se kako su došli do njih, rekao je republikanac Peter King, predsjednik odbora za Državnu sigurnost.
 
Iako se predsjednik SAD-a Barack Obama deklarira kao protivnik mučenja, John Brennan kojeg je predložio za direktora CIA-e radio je u tajnoj službi kada su se upravo te metode koristile kako bi se dobile informacije od osoba osumnjičenih za terorizam, pa je prikazivanje filma pojačalo i kritike Obamine odluke.
 
“Zero Dark Thirty” režirala je oskarovka Kathryn Bigelow koja bi i za ovaj film mogla dobiti Oscara. Ali javnost je zbog eksplicitnih scena mučenja burno reagirala na njega.
 
Mike Morell, koji se trenutno nalazi na poziciji šefa CIA, i koji se navodno sastao s redateljicom te joj otkrio detalje lova, rekao je da je film “tek dramatizacija događaja, a ne stvarni prikaz činjenica”.

Ona tvrdi drugačije, prenosi u utorak Dnevnik.hr.

(Vijesti.ba)

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: