Komentariši

Svijet :Nevjerojatan borac bez ruku i nogu:Djevojci bez ruku transplantirali nove, naučila sve raditi sama

Nevjerojatan borac bez ruku i nogu:Djevojci bez ruku transplantirali nove, naučila sve raditi sama

Djevojci bez ruku transplantirali nove, naučila sve raditi samaDjevojka (29) iz Sjedinjenih država nakon operacije i sepse ostala je bez obje ruke i noge i život joj se činio kao pakao. No, nakon nekoliko godina dobila je nove ruke.

Dvadesetdevetogodišnja Amerikanka Lindsay Ess prije pet godina ostala je bez obje svoje ruke te oba stopala. Dogodila se to nakon što se razboljela te je morala na operaciju. Nakon operacije dobila je infekciju, a ubrzo nakon toga liječnici su joj morali odstraniti obje ruke i noge.

Otada više puno toga nije mogla raditi sama, no nije odustajala. Pri stavljanju proteza uvijek joj je netko pomogao, no ostalo je činila sama. Iako, kaže, njene proteze nisu bile 
ženstvene, s njima je naučila i nanositi šminku, a bez njih prati zube. Ipak puno toga nije mogla činiti bez tuđe pomoći pa se prijavila kako kandidat za transplantaciju ruku. Donor se pojavio u rujnu 2011. godine i Lindsay su pozvali u bolnicu. Operacija je trajala 12 sati, a na svakoj je ruci radio po jedan tim, piše ABC.

‘Činilo mi se kao da sam u horor filmu’

Prvih nekoliko mjeseci nakon operacije danas 29-godišnjakinja se uopće bojala pogledati u svoje nove ruke. “Činilo mi se kao da sam u horor filmu. Još me je strah pogledati ih. No zahvalna sam liječnicima što su me spasili”, kazala je Lindsay koja je do danas naučila pomicati zglobove i prste, a uz pomoć senzora osjeća toplinu i hladnoću.

“U početku mi je bilo teško i oprati zube, ali sada sam se na sve navikla. Zbog napora, mišići na rukama su mi jači nego ostalim ljudima, ali to mi ne smeta”, kazala je djevojka koja će se još neko vrijeme morati oporavljati. “One su mi kao dar”, kaže Lindsay za svoje ruke.

danas.hr

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: