Komentariši

USK: Odjavila djelatnost kako joj ne bi blokirali račun

USK: Odjavila djelatnost kako joj ne bi blokirali račun

Nešto više od 36 hiljada poslovnih subjekata u BIH ima blokirane žiro-račune, a budući da ih neki imaju i po nekoliko, blokirano je nešto više od pedeset i devet hiljada žiro-računa, objavili su nadležni u Centralnoj banci BiH, a prenio jedan internetski portal.

Koliko poslovnih subjekata u USK ima blokiran račun u Centralnoj banci BiH nismo uspjeli saznati jer iz Službe za odnose s javnošću pojašnjavaju kako oni podatke primaju iz komercijalnih banaka i nisu adresa s koje bi mogli dobiti takvu informaciju. CB BiH je ranije objavila kako su poslovni subjekti u BIH tokom decembra imali 58.541 račun u blokadi, što pokazuje da dolazi do svakodnevnog povećanja.

Na spisku su pravni subjekti iz svih sfera života u BiH: kafići i restorani, frizerski saloni, apoteke, prijevoznici, razne agencije, benzinske pumpe, kladionice, ali i kompanije osoba u vlasti. Emira Vuković iz bihaćkog naselja Bakšaiš, vlasnica obrta i proizvođač organske hrane, bila je prisiljena u novembru na šest mjeseci odjaviti djelatnost, kako se ne bi dovela u situaciju da joj bude blokiran račun. 

„Jednostavno nisam se usudila dalje, da ne bih doživjela da moj daljnji rad bude ugrožen“, kaže Emira Vuković i dodaje da za nju i njene kolege poljoprivrednike otvaranje obrta dođe kao nešto dobro, međutim događaju se samo najgore stvari.

Boraveći prije tri godine na nirnberškom sajmu uočila je priliku za izvoz organskih proizvoda. Po povratku u Bihać prijavila je obrt. 

„Nažalost, nisam nigdje naišla na razumijevanje da mi bilo ko pomogne da svoju djelatnost proširim“, jada se Emira.

Federalno ministarstvo poljoprivrede je poljoprivrednicima uputilo poziv da za samo pet dana podnesu svoje prijave za poticaje. Emira ne vjeruje da će poticaje i dobiti. Obrtnička komora Federacije kojoj je aplicirala projekt, odbila joj je zahtjev, smatrajući kako nije priložila svu potrebnu dokumentaciju.Smatra kako je to bio samo izgovor.

U Obrtničkoj komori USK-a kažu kako je do sada više od 300 poslovnih subjekata u Kantonu zbog sve težih poslovnih prilika i velikih obaveza odjavilo djelatnost, čime je uništeno i 400 radnih mjesta. Poljoprivrednici nisu dobili poticaje, a obrtnici, kao sitni kooperanti većih poslodavaca, ne uspjevaju naplatiti ono što su zaradili.  

 

 

 

 

rtvusk

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: