Komentariši

V.Kladusa: Zapelo i na privatizaciji: Ničija i svačija preduzeća

Zapelo i na privatizaciji: Ničija i svačija preduzeća

Agencije za privatizaciju u našoj zemlji, a ima ih kao gljiva poslije kiše, uspavale su se posljednjih godina pa su građani i zaboravili da one postoje. S pravom je direktor Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) Šuhret Fazlić upozorio da je zbog nerada tih agencija desetak preduzeća koja su na prodaju u posljednjoj dekadi izgubilo kapital veći od 1,15 milijardi KM. 

Kantonalne agencije za privatizaciju kod kojih, uglavnom, stoje ključevi privatizacije postale su same sebi svrha, jer samo troše novac poreznih obveznika, a kupaca državnog kapitala ni na mapi. Za to vrijeme vrijednost državnih firmi iz dana u dan “kalira”.

Naravno, najviše su krive dosadašnje vlasti koje su, umjesto da su pošteno dogovarale ko će šta i kako prodavati, nerijetko nadležnost nad državnim preduzećima prebacivale s jednog nivoa na drugi, kao što je to bio slučaj s velikokladuškim “Agrokomercom”.

Ako država ne zna čije je šta, šta onda imaju očekivati investitori, kao potencijalni budući vlasnici ničijih i svačijih kompanija. Možda novi zakon o privatizaciji koji priprema APF unese malo reda u proces privatizacije i spasi što se spasiti može. 

 

 

avaz

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: