Komentariši

H.U. Nafaka: Završen projekat “Zajedno smo jači, zajedno možemo sve” (FOTO)

H.U. Nafaka: Završen projekat "Zajedno smo jači, zajedno možemo sve" (FOTO)

Juče je H.U. Nafaka na terenu završilo projekat Zajedno smo jači, zajedno možemo sve, koji je počeo u početku jedanajstog mjeseca. Cilj projekata je bio, da im se priključi što više udruženja sa dijaspore i BIH, da jim pomogno kod snabdjevanja odječe i obuče te novčanih sredstava za namirnice socialno ugroženih porodica. 

Kao soorganizator ovog projekta je bilo udruženje iz Slovenije, Dobrodelno društvo Pomagajmo odprtih src, sa kojim H.U. Nafaka surađuje več od samog osnivanja udruženja a i prije toga je to isto udruženje pružalo pomoč građanima Cazina. Dobrodelno društvo Pomagajmo odprtih src je član Saveza bosanskohercegovskih kulturnih i humanitarnih udruženja Slovenije kojeg predsednica je Dinka Hrustanović. Svu podrško je Nafaka dobila i sa strane Opštine Cazin, za što jim velika hvala.

Iz Slovenije ka projektu je pristupilo i Humanitarno društvo Up Jesenice, KUD DEM Kranj, SDA Slovenija Jesenice, Merhamet Ljubljana i Merhamet Novi Pazar iz Srbije, te pojedinci, koji su prikupljali odječo, obučo, školski pribor i namirnice. Svu prikupljeno robu, koja je bila dotjerana sa dvima kombijema podjelili su među 44 porodica i tako uspješno priveli kraju projekat.

Sam vrhunac je projekt doživio sa dvodnevnom manifestacijom koja se odvijala u Cazinu. 24.12.2012 bio je okrugli sto, na kojem je prisostvovalo čak troje članov glavnog odbora SSD BIH: Fikret Kadić iz Švedske, Dinka Hrustanović iz Slovenije i Hamdija Malić iz Hrvatske. Na okruglom stolu bilo je prisutnih 33 osoba sa isto toliko udruženja iz čitave BIH i dijaspore. Dinka Hrustanović je na okruglom stolu iznjela zaključce do kojih je došla na osnovu obavite ankete mežu stanovništvom BIH o njihovom stavu do dijasore. Među njima je i taj, da narod u BIH ne bi voluntersko pomogo dijaspori nego za svako uslugo i učenje učekuju novac. Također je Dinka ustanovila, da narod u BIH premalo poznaje SSD BIH. Odmah nakon Dinke je g. Fikret Kadić predstavio SSD BIH te njezino djelovanje. Također nam je predstavio humanitarno djelatnost u Švedskoj te obečao, da če pokušati, da nas spoji za organizacijama i udruženjima u Švedskoj. Izlaganje članova GO SSD BIH na okruglom stolu u Cazinu bilo je značajne vrijednosti u vidu samog upoznavanja rada kao i u vidu nadaljnje suradnje. Na kraju okruglog stola se formirala mreža NVO, koja se sastoji več od 13 udruženja i čiji je cilj, da zajedno nastupajo prema dijaspori tako u predstavljanju radova, tradicije i načina života ljudi u BIH kao i u financijskom smislu, da se na tuje tržište plasirajo njihovi proizvodi. Članovi mreže udruženja rado če besplatno prenositi svoje znanje dijaspori, izmenjivati sa njima izkustva o radu a takožer im i nuditi svoje tradicionalne proizvode u prodaju. Sve ovo je dokaz, da projekat nosi značajno ime, da možemo uspjeti samo ako se udružimo. 

24.12.2012 u 18. sati počelo je predavanje na temo Islam i siromaštvo, na kojem je bilo istaknuto, da ne smijemo zaboraviti na naše komšije i ostale ljudi, koji su potrebni pomoči, te da im moramo koliko je u našim mogučnostima pomoči. Posle predavanja sledio je kratak kulturni program i zatim otvaranje izložbe fotografija i umjetničkih slika, koje je u najvišem broju donirala Grupa Lucido. Predstavnici Grupe Lucido bili su i gosti izložbe. Na samoj izložbi predstavili su se i umetnici Cazina i Bužima, među kojima je i poznati fotograf Nedžib Vučelj, Denis Prosić, Sead Emrić, Hazim Lulić, Ajla Čoralić i Mujaga – Mujo Mulalić. Na žalost su se tokom izložbe prodali samo troje radovi. Svi umjetnički radovi još se mogu kupiti, a sav novac ide za kupnju namirnica za socialno ugrožene porodice. Ovdje se H.U. Nafaka zahvaljuje JU Kulturni centar, direktorici Hatidži Huremagić i ostalim zaposlenicima na pomoči i podržci u ovom projektu.

25.12.2012 godine bila je osrednja manifestacija u kojoj su učestovali gosti iz dijaspore: KUD Divanhana Klagenfurt, KUD DEM Kranj, KUD Sevdah Ljubljana i KUD Sanđak Ljubljana, naravno uz KUD Bajro Redžić, KUD Stijena, Plesno grupo Enigma i Dramsko grupo Jambolija iz Cazina. Kulturni program za dva dana pripremila je Indira Kličić. Zabavni dio programa je pripremila Balkandisc produkcija, Grupa Biser, Rifat Tepić, Hako Obić, Regan i ostali njihovi pjevači. Svi su se odrekli honorara za što su im članovi Nafake veoma zahvalni. Na toj priredbi bilo je podjeljeno oko 1000 paketiča, a pripremljeno ih je bilo 1500. Svi ostali paketiči su se podjelili na priredbi OŠ Osredak i priredbi Dan dječije radosti koju je organizovao KUD Hasan Mujezinović Cazin. Sama priredba je nosila naziv Djeca djeci jer su igračke prikupljala djeca u 16 OŠ u Sloveniji. Sa novcem od prodanih ulaznica članovi H.U. Nafaka kupili su namirnice za socialno ugrožene porodice.

Posle priredbe sledio je obilazak porodica iz Cazina i okoline i završio sa apelom na pomoč koji je došao iz Bihača. Članovi H.U. Nafaka so podjelu odječe, obuče, školskog pribora i hrane završili 7.1.2013 u Bihaču kod porodice Bajadžić. Uz taj projekat djeca iz socialno ugroženih porodica uključila su se i projekat Djeca crtaju ljubav, kojeg je organizovao Zavod LU iz Slovenije. Djeca če za poslane crteže dobiti školski pribor. Članovi H.U. Nafaka su tako uz suradnju sa Dobrodelnim društvom Pomagajmo odprtih src i njihovo predsjednico Cvetko Vereš usrečili 44 porodice, kojima je bila uročena donacija iz Slovenije. Tom prilikom se H.U. Nafaka zahvaljuje svima donatorima odječe, obuče, školskog pribora i namirnica. 

H.U. Nafaka poziva sve ljude dobrog srca i želne pomoči, da im se pridruže. Također pozivaju sve, koji se bave ručnim radovima, očuvanjem tradicije BIH i koji žele, da se za nji čuje izvan zemlje, da im se jave. Pozivaju NVU, da im se priključe u mreži, kojoj je cilj, da se predstavi dijaspori. Sve informacije možete dobiti na: humana.nafaka@gmail.com ili kod cvetka.veres@gmail.com

Uplate iz BIH:
Raiffeisen Bank d.d
Žiro račun: 1610350042080097

Za uplate iz inostranstva:
Reiffeisen Bank d.d BIH
Zmaja od Bosne b.b.
Sarajevo
SWIFT code: RZBABA2S
Nafaka humanitarno udruženje, Vrelo b.b.
IBAN: BA391610350042080097

 
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: