Komentariši

Rasvijetljen zločin iz 1997: Cvijana Radića ubili policajci

Rasvijetljen zločin iz 1997: Cvijana Radića ubili policajci

Privedeni aktivni pripadnici MUP-a USK-a Husein Kunić, šef Odjela krim-policije Druge PU, i Fuad Poprženović, šef kabineta v.d. komesara MUP-a USK-a, te nekadašnji policajci Asmir Bakrač, Halid Velagić, Ejub Ikić i Izet Šahinagić.

Pripadnici FUP-a, uz asistenciju kolega iz MUP-a USK-a jučer su u ranim jutarnjim satima izvršili pretrese na više lokacija u Bihaću i priveli šest osoba od kojih su dvojica aktivni policajci, a ostali bivši pripadnici kantonalnog MUP-a, zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa ubistvom Cvijana Radića (1953), bivšeg građevinskog inspektora u općini Bihać i povratnika, koji je ubijen 30. januara 1997.
Nalogodavci i izvršioci

Nezvanično saznajemo da su privedeni Husein Kunić i Fuad Poprženović, te Halid Velagić, Ejub Ikić, Asmir Bakrač i Izet Šahinović.

Prije pola godine formirali istražni tim koji je radio na rasvjetljavanju ovog ubojstva. Radi se o dosta teškom zločinu, sa stajališta načina izvršenja i okolnosti pod kojim je on izvršen. Izveli smo akciju u suradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Sarajevo, s obzirom na to da je izvršeno izuzeće Tužilaštva USK-a, i jutros (jučer ujutro, op.a.) smo lišili slobode šest lica koji su izvršioci, nalogodavci ili saučesnici u ovom djelu. Nažalost, stoji činjenica da su izvršitelji ovog djela bivši, ali i aktivni pripadnici MUP-a USK-a. Zbog istrage ne možemo otkrivati detalje, ali što se tiče našeg dijela posla, ovaj slučaj je rasvijetljen, kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Bihaću direktor FUP-a Dragan Lukač.

Ministar MUP-a USK-a Šefik Smlatić izjavio je da je Federalni tim ponovo pokazao da je oštrica pravde u rješavanju slučajeva, koje su nam svima teret više od deset godina.

Kako su u pitanju neki bivši, ali i aktivni pripadnici MUP-a, mogu reći samo jedno: Za bivše nemam komentara, ali za aktivne policajce, protiv njih će istog trenutka biti pokrenuti postupci, interna kontrola, a i dalje sukladno sa onim što će uslijediti u Sudu, kazao je ministar.

Lukač i Smlatić su činjenicu da je Federalno tužilaštvo delegiralo predmet sarajevskom Tužilaštvu, nazvali su opravdanom, ali o motivima ubistva nisu željeli govoriti. 

Od uhapšenih, kako se moglo saznati, aktivni policajci su Husein Kunić, šef Odjela krim-policije Druge PU, te Fuad Poprženović, šef kabineta v.d. komesara MUP-a USK-a, koji je svojevremeno bio protukandidat Rami Brkiću za poziciju komesara. Četvorica preostalih uhapšenih su bivši policajci: Asmir Bakrač je sada vlasnik zaštitarske agencije Bakrač i jednog kafića, Halid Velagić je šef pravne službe u Kantonalne bolnice Bihać, Ejub Ikić, penzionisani pomoćnik ministra policije, a Izet Šahinagić je bivši komandir specijalne jedinice. Prije toga radio je na krvnim deliktima. Tokom rata bio je pripadnik 505. bužimske brigade, a pred sami rat u BiH završio je obuku 63. padobranske jedinice u Nišu. Hapšen je u oktobru 2010. zbog otmice banjalučkog biznismena Stanislava Koljančića Kolje. Tada se sumnjičio da je uz pomoć notara Sauda Filipovića, bivšeg ministra pravde RS-a, sačinio ugovore, prema kojima je Koljančić trebao prenijeti svu svoju imovinu, vrijednu oko četiri miliona maraka, na Izeta Šahinovića.

Prije dvadesetak dana direktor FUP-a Dragan Lukač u Oslobođenju najavio da se očekuju skora hapšenja odgovornih za ubistvo Radića, a jučer je u Bihaću lično nadgledao akciju.

Sva šestorica uhapšenih jučer su prevezena u prostorije FUP-a u Sarajevu, a danas bi trebali biti predati sarajevskom Tužilaštvu.
 
Opstukcije

Istraga Radićevog ubistva, podsjetimo, aktivirana je prije nekoliko godina, no, inspektorima FUP-a u startu su najviše problema pravili pojedini uposlenici Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, te je FUP zatražio da se predmet ustupi drugom tužilaštvu, što je i učinjeno. U ovom predmetu Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, kako saznajemo, angažovalo je čak tri tužioca, a istraga je intenzivirana u junu prošle godine. 

U ranijim istragama špekulisalo se da je motiv koristoljublje, jer je, navodno ubice interesovao Radićev stan, ali i osveta. Naime, Radić je tokom rata bio angažovan u Općini Bihać, koji je (s urednim dozvolama civilnih i vojnih vlasti) napustio u jesen ‘94. i otišao u Banju Luku. U informacijama koje su proteklih godina curile iz MUP-a stajalo je da je Radić dao izvjesnu izjavu za tamošnju televiziju, tako da se u toj analizi za ubistvo sumnjiče pripadnici Armije, mada se ispostavilo da su bili u pitanju pripadnici MUP-a.

Također, postoje i  izjave svjedoka da je 29. januara 1997. u 11 sati na portirnici Općine Bihać Radića uhapsila policija, i da je i da je odveden na saslušanje u MUP. Tijelo je nađeno u Crnom jezeru nadomak Bosanske Krupe, a obdukcijom je utvrđeno da je usmrćen vatrenim oružjem, te konstatovane prostrelne rane lijeve strane grudi i glave.

oslobodjenje.ba

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: