Komentariši

UDRUŽENJE ŽIVOT: 9. Januar – Dana početka genocida nad Bošnjacima

 

U povodu 09. Januara koji se u manjem BH entitetu slavi kao „Dan republike“, udruženje „Život“ iz Bihaća izdaje saopćenje za javnost u kome se, između ostalog kaže:

 

09. januara 1992. je osnovana „Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine“ nakon čega su pomračeni umovi iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine skrojili plan da unište sve ono što ima veze sa civilizacijom.

U Daytonu je ta paradržava dobila svoj legitimitet, ali samo kao entitet unutar BiH. Gledajući hiljade nišana i nadgrobnih spomenika nevino ubijenih sinova i kćeri BiH, posmatrajući nazadnost i nerazvijenost naše zemlje prouzrokovano ratnim okolnostima, razumijevši sve obespravljene koji danas tragaju za kostima svojih najmilijih samo zbog toga što se nisu uklapali u ideju velike Srbije…

 

Zbog svega toga, podržavamo inicijativu da se 09. Januar obilježava kao Dan genocida i dan kada su ratni zločinci stavili pečat i zavjet da će „sabljom doći do otadžbine“ i pozivamo da se na ovaj dan ubuduće organiziraju razni događaji koji podsjećaju na užas genocida kako se to više nikada nikome ne bi dogodilo.

 

A svima onima koji ovaj dan slave poručujemo da nigdje, pa ni kod nas, na tuđoj muci i stradanju se ne gradi vlastita kuća i država.

 

– kaže se u saopćenju za javnost udruženja “Život” iz Bihaća.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: