Komentariši

BiH : Uz funkcionerske primali i odborničke plaće

image

BOSANSKI NOVI – Predsjedniku i potpredsjedniku Skupštine općine Novi Grad/Bosanski Novi tokom 2011.godine, pored plaće, isplaćivane su i odborničke naknade, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.

Ta isplata nije u skladu sa važećim propisima, jer zaposleni funkcioneri Općine svoja prava po osnovu plaća ostvaruju u skladu sa Zakonom o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave i Odlukom o plaćama lokalnih funkcionera, ističe revizija.  
 
Rashodi po osnovu reprezentacije u ovoj općini iznosili su 90.778 KM, od čega se na: rashode po osnovu manifestacija odnosi 57.307 KM, rashode interne i eksterne reprezentacije 26.623 KM (rashodi reprezentacije načelnika Općine 10.864 KM, interna reprezentacija 11.205 KM i reprezentacija predsjednika Skupštine općine 4.554 KM), dok je za rashode za poklone i ostale rashode dato 6.848 KM.  
 
Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a dala je ovoj lokalnoj zajednici mišljenje s rezervom.  
 
Jedna od primjedbi revizije je to što je Općina prema preduzeću „Prijedorputevi“ a.d. Prijedor na osnovu Sporazuma o izmirenju preostalog dijela obaveza te lokalne zajednice, isplatila obavezu u iznosu od 1.165.489 KM, ali je nije evidentirala u glavnoj knjizi trezora Općine, kako je definirano Pravilnikom o budžetskim klasifikacijama, sadržini računa i primjeni kontnog plana za korisnike prihoda budžeta Republike, opština, gradova i fondova.  
 
Stoga je pozicija – izdaci za otplatu dugova, manje iskazana za 1.165.489 KM.  
 
Revizori su utvrdili da je neraspoređeni suficit tekućeg perioda, više iskazan za 1.160.166 KM, odnosno po nalazu revizije on iznosi 216.507 KM.  
 
Nije u skladu s pomenutim pravilnikom bila i planirana i iskazana pozicija po osnovu izdataka i primitaka poreza na dodatu vrijednost, pa su budžetska sredstva manje iskazana za 45.677 KM, a budžetski izdaci za 40.053 KM.  
 
Općina Novi Grad/Bosanski Novi prilikom oročavanja raspoloživih javnih sredstava, nije postupila u skladu sa Zakona o investiranju javnih sredstava, kojim je definirano da se kod jedne banke može investirati samo do 25 posto raspoloživih, odnosno investiranih javnih sredstava, čime bi bila ispoštovana načela sigurnosti, likvidnosti i rentabilnosti.  
 
Dugoročna razgraničenja nisu iskazana, a po nalazu revizije ista iznose 684.582 KM, jer Općina na računima dugoročnih razgraničenja nije iskazala razgraničenja, po osnovu Ugovora o namjenskom kreditu za sanaciju vodovodnog sistema i po navedenom kreditu nije platila svoju obavezu za tri godine, u ukupnom iznosu od 78.763 USD, odnosno 119.058 KM.  
 
Primjedbi ima još, a jedna od njih je i to što ova lokalna vlast nije u svim slučajevima  postupala u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

 

(fena)

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: