Komentariši

BRAČNI PAR IZ TUZLE MORAT ĆE S DJETETOM NA ULICU: Žrtve nevjerovatne prevare!?

BRAČNI PAR IZ TUZLE MORAT ĆE S DJETETOM NA ULICU: Žrtve nevjerovatne prevare!?

Bračni par iz Tuzle, Ramiz i Harisa Smajić, uskoro će s maloljetnim djetetom možda morati iseliti iz stana u tuzlanskom naselju Slatina za koji su uredno platili 50.000 KM ranijem vlasniku.

Smajići posjeduju urednu dokumentaciju da su stan pošteno platili, da je u trenutku kupovine sve bilo regularno. Međutim, postali su žrtve klasičnog prevaranta koji trenutno mirno živi u Subotici, u Srbiji, trošeći njihov novac, i trome bh. administracije.

Kako piše Bportal, Muke Smajića počele su u proljeće 2006. godine kada su, tragajući za stanom, između desetak ponuda u oglasniku odabrali ulici Albina Herljevića 13 i stan na 13 spratu.

Prodavac stana bio je Jovo Karišik, prenzionisani inžinjer rudarstva, bivši uposlenik Rudnika uglja Kreka, koji s dvojnim državljanstvom trenutno živi u Subotici.

Uredan ZK izvadak

– Potpisali smo predugovor s njim, jer nam je to bio uslov za dizanje kredita u Hypo banci. Izvadili smo ZK izvadak u kojem je pisalo da je stan njegov 1/1. Kasnije smo, dok kuporodajna procedura nije potpuno završena, isti dokument vadili još dva puta i na svakom je pisalo isto – da je stan u vlasništvu Jove Karišika 1/1, pričaju Smajići.

U Hypo banci su digli kredit, da nesreća bude još veća u švicarskim francima. Stan je stavljen pod hipoteku, a novac je uplaćen direktno na račun Jove Karišika. Kompletna dokumentacija prošla je ovjere u Općini Tuzla, Hypo banci, te na Sudu, gdje je ovjerena hipoteka.

Sigurni u to da su riješili stambeni problem, Smajići su počeli renovirati stan, utrošivši još novca. U stan su uselili 1. juna 2006. godine.

Međutim, dva mjeseca nakon toga počinje njihova drama, koja ni do danas nije okončana.

– U avgustu nam se telefonom javila bivša žena Jove Karišika, Mira, koja trenutno živi u Bijeljini. Šokirala nas je kada je rekla da je stan njen i da moramo iseliti – pričaju Smajići, kojima je Jovo Karišik ranije ispričao da se od supruge razveo još 1993. godine.

Traži i kiriju

– Tek tada smo saznali da je stan kojeg smo kupili bio predmet sudskog spora njih dvoje. Ona nas je tada obavijestila da je uložila reviziju Vrhovnom sudu F BiH i da je revizija usvojena. Tek tada smo saznali da je bivša žena dala Karišiku saglasnost za otkup stana od Rudnika, da je kasnije povukla tu saglasnost i da je revizijom njen zahtjev usvojen. Sve to je završeno u martu, ali niko iz Vrhovnog suda nije do aprila, kada smo mi vadili ZK izvadak, poslao tu odluku u Općinu Tuzla – navode Smajići.

Cijelo vrijeme Karišik je znao za reviziju, taj papir je nosao u džepu, a Smajićima prodavao stan. Kada je uspio, kada je banka odobrila hipoteku, uzeo je novac i otišao u Suboticu.

Njegova bivša žena Mira uknjižila je stan u kojem Smajići žive i kojeg su uredno platili njenom bivšem mužu i sada od njih traži da se isele. Smajići i dalje plaćaju kredit.

– Uz to, traži da joj platimo kiriju od 2010. godine kada je stan i zvanično postao njen – kažu ogorčeni Smajići.

Podnijeli su prijavu protiv Karišika Tužilaštvu Tuzlanskog kantona zbog krivičnog djela prevara i nadaju se da će pravosudni organi uspjeti da raspetljaju ovaj slučaj.

Svu dokumentaciju posjeduju, znaju da su pošteno platili stan, ali i da je njihova i sudbina njihovog djeteta u rukama pravosuđa.

(Doznajemo.com/E. HUREMOVIĆ /Bportal.ba)

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: