Komentariši

NAJVIŠE NAPADA U TK I KS : U protekloj godini policajci u BiH fizički napadnuti skoro 200 puta

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalne uprave policije i Policije Brčko distrikta, u protekloj godini policijski službenici u BiH napadnuti su skoro 200 puta.
Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Policajac Muhidin Pivodić ubijen je 31. decembra prošle godine dok je obavljao dužnost osiguranja pravoslavne crkve u sarajevskom naselju Reljevo. Prije njega, mnoge njegove kolege preživjele su fizičke napade koji, srećom, nisu završili brutalnim ubistvom kao što je to bio slučaj sa 38-godišnjim službenikom MUP-a Kantona Sarajevo. 

U protekloj godini u Federaciji BiH policajci su napadnuti čak 112 puta. Najviše napada zabilježeno je u Tuzlanskom kantonu, čak 24. U istom periodu u Kantonu Sarajevo desio se jedan napad manje. 

Hercegovačko-neretvanskom kantonu policajci su napadnuti 11 puta, dok je u Zeničko-dobojskom kantonu zabilježeno 13 napada. 

Bosanskopodrinjskom i Zapadnohercegovačkom kantonu desio se po jedan napad, dok su u Posavskom i Kantonu 10 zabilježena po dva napada. Policajci Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona napadnuti su šest, odnosno sedam puta. 

Ovo je zvanična statistika za period januar – septembar 2012. godine. U oktobru i novembru mjesecu u deset kantona desila su se još 22 napada. 

Što se Republike Srpske tiče, u ovom bh. entitetu u periodu januar – novembar 2012. godine izvršena su 64 napada na policijske službenike i 21 slučaj sprečavanja službene osobe u vršenju službene radnje. 

Kako su za portal Klix.ba kazali u MUP-u RS, najviše napada se desilo prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda, prilikom čega su policajci napadnuti 14 puta. 

Šest puta su napadnuti u toku kontrole i regulisanja saobraćaja, pet puta za vrijeme hapšenja i četiri puta zbog legitimisanja. Dva policajca napadnuta su tokom osiguranja objekata, a jedan u toku zadržavanja i pretresa. 

Brčko distriktu, kazao je za naš portal šef policije za poslove informisanja Halid Emkić, desilo se šest napada na policajce u toku 2012. godine.

klix.ba 
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: