Komentariši

NAPADNUTI POBUNJENIČKI KAMPOVI Mali: Francuska započela žestoke vojne operacije

Francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian je saopćio da su artiljerijske operacije u okviru francuske vojne intervencije izvedene na tri pobunjenička kampa na sjeveru Malija. 

Šef francuske diplomatije Laurent Fabius je istakao da pobunjeničke snage u Maliju žele da osnuju državu terorizma i kazao da će Francuska biti uključena u borbu protiv terorista u toj zemlji sve do konačne pobjede.

Komandant vojske Malija u regiji Mapti Liftinanet Osman Fani je saopćio da su vojne snage Malija preuzele kontrolu nad gradom Konna i da je u operacijama poginulo više od 100 pobunjenika.

S druge strane, komandant pobunjeničke formacije Ensaruddin Omer Veled Hamaha je saopćio da su pobunjeničke snage srušile dva francuska helikoptera u posljednjih 24 sata.

Francuski predsjednik Hollande je kazao da će mjere sigurnosti u Francuskoj biti podignute na najviši nivo zbog vojnih intervencija u Maliju i Somaliji. Ističući da će pojačane mjere sigurnosti biti najvidljivije oko zgrada državne službe i javnog prijevoza, Hollande je kazao da će Francuska odlučno nastaviti borbu protiv terorizma u i van zemlje.

Zapadnoafrička zemlja Burkina Faso je poslala 500 vojnika u Mali kako bi podržala vojnu intervenciju na sjeveru te zemlje.

Vlasti Malija su proglasile vanredno stanje u državi, a pobunjenički nacionalni pokret Azavad je pozvao na dijalog.

klix.ba 
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: