Komentariši

NEW YORK : Ubio se internet aktivista i programer Aaron Swartz

Proslavljeni aktivista za slobodu interneta i programer Aaron Swartz ubio se u New Yorku u 26. godini.
Aaron Swartz

Aaron Swartz

Aktivista i jedan od osnivača popularnog sajta “Reddit” ubio se u svom stanu u New Yorku, rekli su istražioci.

Njegovo tijelo pronađeno je u petak, prenosi BBC. Vijest o samoubistvu potvrdio je danas njegov advokat Eliot Peters.

Swartz je počeo da se bavi kompjuterskim programiranjem kao dijete, a kao 14-godišnjak bio je koautor rane verzije “RSS” specifikacije.

On je kasnije postao zagovornik slobode interneta, a odnedavno je bio suočen sa optužbama za hakovanje. Swartz je 2011. godine tužen zbog masovnog preuzimanja dokumenata iz online arhive JSTOR, a na sudu se u septembru prošle godine izjasnio da nije kriv.

Aaron Swartz radio je za neprofitnu organizaciju “Avaaz Foundation”. je bio i jedan od osnivača grupe “Demand Progress”, koja se bori protiv cenzure na internetu.

“RSS” je porodica veb formata koji se koriste za objavljivanje sadržaja internet stranica koje se često mijenjaju, kao što su novinski naslovi. Također, može sadržati i slike, audio i video sadržaje i druge tipove datoteka.

“RSS” dokument, često nazivan “dovod” ili “kanal”, sadrži ili sažetak sadržaja sa pridružene internet stranice ili čitav tekst, kao i pridružene metapodatke, kao što su ime autora i datum o sadržaju ili dijelu sadržaja.

“RSS” standard je veliku popularnost stekao uz pomoć blogova, foruma i ostalih veb aplikacija koje se baziraju na serviranju sadržaja korisnicima.

Komentariši