Komentariši

Bihać: Mirni protesti boraca zbog nedovršene zgrade

Bihać: Mirni protesti boraca zbog nedovršene zgrade

Pripadnici boračkih kategorija, koji su kupili stanove pod povoljnim uslovima u zgradi, koja se već četvrtu godinu gradi u naselju Ozimice I u Bihaću, a trebala je biti izgrađena u roku od godinu dana, danas su, kako su i najavili da će svakog 15. u mjesecu, održali mirne proteste pred zgradom Općine, kako bi na taj način iskazali nezadovoljstvo i još jednom ukazali na tešku situaciju u kojoj se nalaze.

Općina Bihać još je u oktobru 2009. godine potpisala ugovor sa izvođačem radova o izgradnji stambene zgrade za boračku populaciju u roku od godinu dana. Iako su očekivali da će u svom stanu biti 2010. godine, kupci već četvrtu godinu plaćaju kredite, a useljenje još nije ni blizu. Ima i onih, koji su uplatili cijeli iznos za stan, a većina ih pored rata kredita, već četvrtu godinu plaća stanarinu za stanove u kojima stanuju. Kako bi se izgradnja pokrenula s mrtve tačke, na inicijativu općinskih organa vlasti, formiran je tim kojeg čine sve zainteresirane strane u ovom projektu, koji je trebao danas da održi svoj drugi sastanak, međutim kupci stanova obaviješteni su da je sastanak odgođen za dva sata i da će održati u protorijama Stanouprave.

Sastanak je ipak održan, a Smail Toromanović, savjetnik načelnika Općine Bihać, pojasnio je da je do odgode došlo zbog posjete predstavnika Ambasade Japana u BiH. Na sastanku su stanari imali niz pitanja vezanih za dosadašnji tok izgradnje, ali i njen nastavak. „Mi smo imali u petak sastanak sa premijerom USK-a i dogovoreno je da će Vlada do kraja mjeseca prebaciti 250.000 KM, Općina će narednog mjeseca osigurati 114.000 KM, te ubrzati aktivnosti na prodaji stanova u zgradi na Ozimicama II, a premijer Lipovača zatražiće od Federalnog ministarstva za pitanja boraca i RVI-a dodatnih 200.000 maraka“, istakao je Toromanović.

Prema njegovim riječima, sva sredstva biće utrošena na završetak zgrade na Ozimicama I. Radovi će početi čim to dozvole vremenske prilike, a završetak se očekuje do kraja godine, dodao je Toromanović.

 

 

 

rtvusk

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: