Komentariši

Građani prodaju vrijedne zlatne uspomene da prežive: Zlatari trljaju ruke

Građani prodaju vrijedne zlatne uspomene da prežive: Zlatari trljaju ruke

Dali je prodaja zlata znak da je bh privreda na koljenima?

BIHAĆ – Teška ekonomska kriza koja već duže vrijeme vlada u BiH, i pad standarda s druge strane, povećanje cijena, smanjenje stope zaposlenih, kao i sve teže izmirivanje kreditnih i drugih obaveza, značajan broj građana Unsko-sanskog kantona primorala je na prodaju zlatnog nakita. A šta će ostati sa budućim naraštajima kao  vrijedna uspomena od roditelja, danas je najmanje važno. Bolje u zlataru, nego na  kontejner ili pučku kuhinju, a takvih je iz dana u dan sve više.

Ispade da su nam zlatare pune sa okupljenim zlatom nego prazni stomaci, brojni građana BiH. Upravo zbog sve izraženije neimaštine, teret je većine stanovništva o kome vladajuće strukture u BiH ne vode računa, koje i ne vide od zlatnih fotelja i visoke cijene zlata, broj onih koji se bave otkupom enormno je porastao. Podaci Uprave za indirektno oporezivanje govore da je u prošloj godini izvezeno zlata u vrijednosti većoj od šest miliona maraka, dok je uvezeno 3,7 miliona maraka.

Evidentno je da se sve više građana i u Unsko-sanskom kantonu odlučuje na posljednji potez, prodaju zlata. Građani, iako su veoma emotivno vezani uz takvo zlato, prodaju sve od lomljenog nakita, pa do vjenčanog prstenja. Otkupna cijena jedan je od odlučujućih faktora. Trenutno se za gram plaća od 34 do 40 maraka, ovisno o čistoći zlata, a eksperti predviđaju da će cijena rasti do polovine ove godine, kada bi mogla porasti sa trenutnih 1.653 na čak 2.000 američkih dolara za uncu, odnosno 31,1 gram zlata.

Tako je broj otkupljivača i na prostorima Unsko-sanskog kantona sve veći, a  sve su češći i oni koji dolaze na kućna vrata. I dok je otkup veći nego ikad, prema riječima pojedinih zlatara koji su željeli da ostanu anonimni, prodaja zlatnog nakita opala je u odnosu na prošlu godinu skoro za dvostruko. Zlato koje se otkupi od građana uglavnom se prodaje u Tursku, Sloveniju, Austriju i Srbiju. Iako je sada povoljno vrijeme za prodaju, zlatari preporučuju građanima da se dobro raspitaju o cijenama prije nego prodaju nakit.

Rusmir Karat

http://www.reprezent.ba

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: