Komentariši

Izgradnja nove škole u Šturlićkoj Platnici

Izgradnja nove škole u Šturlićkoj Platnici

Poštovani posjetioci i članovi želimo Vas obavjestiti da je u procesu početak projekta za izgradnju nove osnovne škole u Šturlićkoj Platnici čija inicijativa je potekla od nekoliko mještana koji su rođeni u Šturlićkoj Platnici, a trenutno zive u dijaspori. Ta grupa mještana je nakon saznanja da zbog nemogućeg odvijanja radova u staroj školi, toj školi prijeti rušenje i zatvaranje pa bi tako mališani Šturlićke Platnice morali pješaciti nekoliko kilometara do škole u Šturliću, a Šturlićka Platnica bi time izgubila jedan od rijetkih objekata po čemu je prepoznatljiva. Zbog toga je ova grupa odlučila da se organizuju i pomognu da se započne tamo gdje se je stalo i da se škola završi.
Cilj ovog projekta je da se izgradi nova škola čija je radnja započeta i trenutno se nalazi nedovršena. Ova akcija ima za namjeru prikupiti minimalno 60000 do 70000 hiljada maraka tokom 2013 godine ( ovaj iznos bi pokrio troškove materijala a zahvaljujući dobrovljnom radu mještana radovi se ne bi plaćali) tako da bih se radovi mogli nastaviti i uspješno završiti.
Na osnovu izjave direktora Osnovne Škole Šturlić i Šturlićke Platnice gosp. Abida Omanovića sveukupan iznos projekta je negdje oko 120000 maraka (ovo uključuje i radove). Nakon razgovora sa vijećem opštine Cazin i gradonačelnikom gosp. Nerminom Ogreševićem dogovoreno je da ova grupa započne projekat i da prikupi koliko je moguće ili gore navedeni minimalni iznos novca, mještani da rade radove besplatno a da opština Cazin pomogne ako bude potrebno finacijski. Projekat će se raditi u slijedećim fazama:
1) Sastanak i razgovor o navedenom projektu sa gradonačelnikom i predsjednikom općinskog vijeća opštine i sastanak sa predstavnicima Mjesne podružnice Štrulićka Platnica, građanskim odborom (Ovi sastanci i razgovori su već obavljeni )
2) Komuniciranje sa mještanima Šturlićke Platnice, Šturlica i okoline koji se nalaze u dijaspori i osnivanje odbora dijaspore u većini raznih zemalja svijeta. (Ovo je djelimicno zavrešeno- Rudo Dzehverovic kontaktirao slijedeće osobe koje su potvrdile svoj interes za akciju izgradnje škole)
a) USA- Waterloo, IA ( Bećo Tričić, Rudo Džehverović, Safet Dizdarević)
USA-Temple, TX (Nedžad Tričić)
USA-St. Louis, MO (Šemso Dervisević)
USA-Chicago, IL (Asim crni Čovic, Rasim Dervisević)
USA-Utica, NY (Vahid Vajko Čejvanović)
USA-Ft. Wayne, IN (otvoreno)
b) Bohum- GER (Đulaga Čejvanović)
c) Linz-AUT (otvoreno)
d) Italija (otvoreno)
e) Slovenija (otvoreno)
f) Šturlić i Šturlićka Platnica-BiH ( Sefik Đehverovic, Haris Ćoralić, Ramiz Bećirević, Hasan Ćoralić i učitelji Kemal i Milanka)
g) Cazin-BiH (Nermin Ogresović, Haris Ćoralić)
Razgovori su obavljeni sa određenim osobama međutim čeka se njihovo odobrenje i naravno kako projekat i vreme bude prolazilo obavještavacemo na ovoj stranici sva zbivanja vezana za ovu akciju. Zamoljavamo sve zainteresovane koji su voljni pomoći na bilo kakav način da nam se pridruže. U pitanju nije samo finacijska pomoć da se Platničkim mališanima i budućim uzrastima izgradi nova škola. Pomoć se može računati i u smislu pomoći komuniciranja, radova na web stranici, radova na školi, pomaganju odboru koji se nalazi u Platnici ili bilo kakvom drugom obliku pomaganja. Očekuje se da će osobe iz inicajativnog odbora iz raznih gore navedenih zemalja organizovati u svojim zemljama, a zajednicki žiro računi će biti jedan u Austriji i jedan u USA. Namjera je da se mjesečno obavještava na ovoj stranici o ukupnom iznosu, a da se prilikom radova finanacira onoliko koliko radovi zahtjevaju.
3) Pocetak radova – prije isteka ove 2013 godine a nadamo se već ovoga ljeta.
4) Završetak radova i planovi za otvaranje uz prigodan program
5) Otvaranje škole i početak nastave u novoj školi.
KONTAKT:
Bećo Tričić-319-239-7847
Safet Dizdarević- 319-239-8580
Rudo Džehverović-319-830-7387
Šemso Dervišević-314-495-4878
Nedžad Tričić-254-493-9039
Asim crni Čović-773-392-7264
Rasim Dervišević-773-960-0204
Vahid Čejvanović-315-601-3020
Đulaga Čejvanović-49-232-7322164

Sve kontakt informacije će biti ojavljene ovdje u najkraćem roku dok saznamo više i dok nam budu objavljene. Molimo vas za razumjevanje i isto tako očekujemo uključenje u ovu akciju a svi komentari, ideje i dobronamjere su dobro došle. Možemo napraviti i zajedničku oglasnu tablu u novoj školi sa imenima svih učesnika ove akcije i nadamo se da ćemo zajedno svi uspjeti.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: