Komentariši

Sarajevo je najzagađeniji grad u Evropi

Sarajevo je najzagađeniji grad u Evropi

Stanovnici više stotina gradova u svijetu svake godine se guše zrakom koji je iz godine u godinu sve zagađeniji, ali u Evropi Sarajevo drži neslavnu titulu najzagađenijeg.

Na mapi koju je objavio britanski list The Guardian jasno se vidi da je Sarajevo jedina crvena tačka na ovom kontinentu, što znači da ima godišnju koncentraciju čestičnih tvari (PM10) veću od 372 µg/m3 (mikrograma po kubnom metru). Kako je naš portal ranije pisao, u nekim dijelovima grada, kao što je naselje Otoka, dnevna vrijednost najsitnijih ledbećih čestica dostigne i alarmantnih 470 µg/m3. Glavni grad je jedini koji je iz BiH obuhvaćen ovim istraživanjem.

Iako se veći dio Evrope može pohvaliti čistim ili blago zagađenim zrakom, na mapi je zabilježeno da na istoku kontinenta ima još gradova sa zagađenim zrakom. Ljubičaste tačke, koje označavaju koncentraciju PM10 veću od 100 µg/m3, od većih gradova imaju Skoplje i Tetovo u Makedoniji, dok u gradove sa koncentracijom čestičnih tvari većom od 75 µg/m3 spadaju Sofija, Plovdiv, Pleven, Bitola, Veles, Kochani, Thessaloniki, Temišvar, Iasi, Krakov, Rybnik, Nowy Sacz, Salamanca, Edirne…

Gradovi sa zagađenim zrakom prostiru se širom Azije i Bliskog istoka, a detalje možete pogledati na ovoj mapi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da izlaganje sitnim česticama u zraku povećava rizik od brojnih hroničnih i akutnih respiratornih problema, kako kod djece, tako i kod odraslih. Smanjenjem zagađenja sa 70 na 20 mikrograma po kubnom metru smrtnost povezana sa kvalitetom zraka smanjuje se za čak 15 posto.
(Klix.ba)

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: