Komentariši

OSVRT: Nismo „zamjenskom načelniku“ obećali „puhati u krila“

OSVRT: Nismo „zamjenskom načelniku“ obećali „puhati u krila“

Kako u Velikoj Kladuši izgleda nova, obećana koncepcija razvoja, i novi način gradnje međuljudskih odnosa

Crno – bijeli svijet

Prije otprilike 50 dana na ovom mjestu smo objavili nešto što je često prisutno u praksi kod profesionalnih medija, a to je da mediji novoizabranoj vlasti „pušu u krila“ prvih stotinu dana njenog rada i vladanja. Ovo nepisano pravilo smo u ReprezenT-u odlučili primijeniti, s razlogom više, i zbog činjenice da je Velika Kladuša dobila najmlađu zakonodavnu i izvršnu vlast u svojoj dugoj historiji. Mladi načelnik ove općine stupanjem na dužnost tek je navršavao dvadeset i četvrtu godinu života, doduše, bez radnog i životnog iskustva, što nužno nije trebalo značiti posebno veliki hendikep.

Novoizabrana vlast ovog grada (ne)voljom građana već je više od polovinu „kreditiranog“ vremena ovog medija potrošila, nažalost, na ništa, te i nije bilo razloga truditi se sa najavljenom „podrškom“. Dapače! Javno najavljenu podršku nova vlast ne samo da nije prihvatila, pa barem deklarativno i prešutno, ili reda radi, već ju je grubo, posve grubo odbila i podršku potražila kod nekompetentnih, neprofesionalnih i nezakonitih aktera medijske scene u Velikoj Kladuši. Takvo ponašanje jedne vlasti, bez obzira koliko je mlada i neiskusna, što nije i ne može biti opravdanje, nije primjereno demokratskim sistemima i vlastima tim prije što je (ne)zavisni načelnik ovog grada u svojoj kampanji govorio kako vrijeme u kojem danas živimo i ozračje koje dominira u Velikoj Kladuši, zahtjeva NOVO LICE, NOVU GENERACIJU, NOVU KONCEPCIJU RAZVOJA I NOV NAČIN GRADNJE MEĐULJUDSKIH ODNOSA. Ovo napisano velikim slovima doslovno je takvo prepisano iz letka kojeg je (ne)zavisni kandidat dijelio na predizbornim skupovima tokom kampanje koja je održavana u sklopu nekih drugih aktivnosti, ali o tom-potom.

Osim novog lica (koje izbjegava javnost) šta smo drugo od pobrojanog dobili? Stoga, predizbornom se vremenu treba vratiti samo iz razloga da se prisjetimo obećanja poput gore navedenoga, od kojeg za sada nema ništa, pa i slijedećeg u kojem je tvrđeno da samo razvojem i zapošljavanjem možemo stvoriti uvjete za bolji život. -Ja želim građanima Velike Kladuše ponuditi to KAKO i ŠTO DALJE kako bismo svi imali život dostojan čovjeka, čitao je tada nadahnuto mladi kandidat za načelnika svoje pripremljeno obraćanje. Sada kada je postao načelnik postavlja se pitanje kojim su to građanima do danas stvoreni uslovi ili barem pretpostavke za bolji život, osim njima – onima u vlasti. Baš o toj novoj generaciji, novoj koncepciji razvoja i novom načinu gradnje međuljudskih odnosa u Velikoj Kladuši i njegovim pogledima na sveopću „krvnu sliku“, načelnik je imao priliku govoriti u emisiji Televizije USK-a „U Fokusu“ u kojoj su učestvovali načelnici ostalih sedam općina USK-a, u dvije emisije. Jedan termin ove emisije bio je predviđen za „stare“ načelnike a drugi za „nove“. Urednik emisije je dva puta pozivao načelnika i doslovce molio da i on učestvuje, međutim, Velika Kladuša je ostala bez svog učesnika a javnost bez odgovora na data obećanja. Nismo provjeravali u Televiziji da li je u emisiji mogao učestvovati „zamjenski načelnik“. Takvim, ali nažalost, i drugim postupcima, Velika Kladuša sve više dolazi u fokus po nečem što nije primjereno za vrijeme u kojem živimo. Nije pošteno ni pristojno najaviti obraćanje i odbrojavanje načelnika građanima na Gradskom trgu posljednjih sekundi stare godine, a onda ne doći. Nije politički mudro niti primjereno političkoj praksi opoziciju u Općinskom vijeću nazvati „takozvanom“. Načelnik ne odgovara na vijećnička pitanja već to čini sekretar Organa uprave iliti „zamjenski načelnik“. Ova vlast ne odgovara niti na postavljena pitanja po zahtjevu za pristup informacijama što je zakonska obaveza, a po čemu je Velika Kladuša u ranijem periodu bila poznata i prepoznatljiva od strane međunarodnih organizacija.

Jedno takvo pitanje postavljeno je i iz ove Redakcije, a ono glasi: Ko je i na osnovu kojih referenci angažirao ili dozvolio da sjednice Općinskog vijeća prati i sa njih javnost izvještava fantomski portal http://www.vkladusa.com? Želimo znati gdje je ovaj portal registriran, njegov ID broj, impresum, sjedište i adresu, ime urednika, kako plaća poreze i doprinose na promet ako nije registriran? Ove podatke mora znati onaj ko je ovakav medij angažirao ili dozvolio da radi na crno i da takav zvanično izvještava sa sjednica Općinskog vijeća! Ko je i na osnovu čega ovom „divljem portalu“ dao saglasnost da nosi naziv „Info portal grada Velika Kladuša“?

Slijedeće pitanje ove Redakcije bit će kako glasi tekst zakletve kojim su se vijećnici zakleli da će poštivati zakone i pravne norme ove zemlje, jer u istoj sasvim sigurno ne piše da će se ovakve stvari dozvoljavati u Općini Velika Kladuša i izbjegavati da se odgovori na postavljena pitanja. Očekuju se i pitanja kako je predsjedavajuća Općinskog vijeća u imovinski karton CIK-u „zaboravila“ upisati vilu u Voloskom koja je 1/1 njeno vlasništvo, a 1994. godine plaćena 250 hiljada KM neto i prepisana na njeno ime. Za „peglanje“ ovakvih propusta nove općinske vlasti treba medij, i pronašli su ga, koji nije odgovoran prema javnosti i koji će raditi po diktatu. Međutim, i naručilac i izvršilac ovakvih radnji zaboravljaju na činjenicu da je takvima kratak vijek, i da će rad na crno kad tad doći pod lupu, ne samo javnosti već istražnih organa i porezne uprave.

Ostaje vlastima koje neće da odgovore na postavljena pitanja svojim građanima, da odgovore međunarodnim organizacijama i medijskim udruženjima, jer se čudne stvari dešavaju u Velikoj Kladuši. Doznaćemo vrlo brzo čija je to drskost u stvaranju nelojalne konkurencije registriranim i urednim medijima sa nečim što zakoni ove zemlje i demokratska praksa ne poznaju.

Iz ovih razloga koji su produkt inata i klasičnog progona nepodobnih od strane novoizabrane vlasti, i sve češćim gafovima, nije primjereno ni pošteno „puhati u krila“, šta više, treba na sve načine na propuste ukazivati, jer oni ne izgrađuju ono što je obećano već razgrađuju ono što smo do sada imali, kakvo-takvo. Na svu sreću građana ove općine, tu su još uvijek jaki „čuvari demokratije“ u medijima koji su oči i uši svekolike javnosti kojoj su samo odgovorni. Tu je i snažna „takozvana“ opozicija u Općinskom vijeću pored koje bahatosti ove vlasti neće baš olako prolaziti.

http://www.reprezent.ba

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: