Komentariši

Bos. Krupa: Voda ušla u nekoliko kuća u Zalugu i Otoci

Bos. Krupa: Voda ušla u nekoliko kuća u Zalugu i Otoci

Vodostaj Une i Krušnice u općini Bosanska Krupa je u konstantnom porastu i prema posljednjem mjerenju u 12 sati vodostaj Une iznosio je 262 cm.

Ova visina nije blizu kritične tačke od 310 cm, kada se proglašava vanredno stanje, ali je bila dovoljna da voda uđe u nekoliko kuća u Zalugu, Bosanskoj Otoci, u podrum zgrade “Kolonija” i područnu školu naselja Pilana u gradu.

Putne komunikacije prekinute su na pet mjesta u Drenovoj glavici kao i na jednom mjestu u Krušničkoj. Najviše su na udaru poljoprivredna zemljišta. Krušnica je poplavila širi priobalni pojas sa obje strane toka, Svetinja plavi poljoprivredno zemljište u gornjem toku.

Zbog novonastale situacije, danas je održan sastanak kriznog  štaba Civilne zaštite, na kojem  je načelnik Općine i komandant štaba Armin Halitović, informisan o situaciji na području općine. Rečeno je da stanje nije alarmantno, te da je Civilna zaštita poduzela sve mjere i spremna je  za eventualne veće poplave.

Pripremljene su vreće sa pijeskom , rade se  nasipi koji će se postavljati tek kada vodostaj  bude blizu kritične tačke. Iz ranijeg iskustva poznato je da nastave li se padavine, te vodeni val koji bi eventualno došao iz Bihaća, moglo bi doći do ugrožavanja stanovnika uz obale rijeka.

Kvalitet vode za piće, kako su saopćili iz Javnog komunalnog poduzeća ”10.juli” za sada je zadovoljavajući. Ipak, iz Doma zdravlja stiglo je upozorenje građanima da ukoliko primijete da je voda bilo iz gradskog ili lokalnih vodovoda zamućena, da je ne koriste za piće prije prokuhavanja ili da kupuju vodu.

rtvusk

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: